Praha 13. září 2021 – Na nutnosti urychleného zavedení jednotného nutričního značení potravin typu Nutri-Score se shodli odborníci napříč obory na odborné konferenci nazvané „Nutriční značení potravin jako srozumitelný nástroj ke zdravějšímu stravování většinové populace“. Až 27 % všech úmrtí v ČR lze totiž přičíst rizikovým stravovacím návykům, což je více, než připadá na kouření nebo konzumaci alkoholu. Stále více Čechů si sice i v souvislosti s koronavirovým onemocněním uvědomuje potřebu změnit svůj životní styl, ale aby k tomu došlo, potřebují jednoduché nástroje, které jim k tomu pomohou. Mezi nedůležitější z nich patří i zavedení jednotného systému označení, nakolik je příslušná potravina z pohledu jejího složení zdravotně prospěšná.
Více informací o konferenci naleznete zde
PREZENTACE KE STAŽENÍ:
- Sabine Pelsser, zástupce Evropské komise: Postoj EK k problematice zdraví a
zdravého stravování jako nástroje předcházení civilizačním nemocem, časová osa
pro zavedení jednotného označování v zemích EU
- Pavla Svrčinová, Ministerstvo zdravotnictví: Program „Zdraví 2030 Ministerstva
zdravotnictví ČR“ jako hlavní nástroj boje proti civilizačním nemocem v ČR
- Jiří Ruprich, Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ: Současné výživové trendy
ve světě a u nás a jejich dopad na zdravý život v pokročilém věku
- Dana Večeřová, Potravinářská komora ČR: Příklady reformulací potravin
směrem ke zdravému stravování u českých producentů
- Jitka Götzová, Ministerstvo zemědělství: Nutriční označování nejen z pohledu
legislativy
- Jan Pivoňka, VŠCHT: Nadstavbové systémy označování nutriční hodnoty
potravin, jejich silné a slabé stránky, mýty spojené s různými systémy
- Aneta Sadílková, Česká obezitologická společnost a Sekce nutričních terapeutů
ČAS: Značení potravin z hlediska péče o obézní populaci
- Lenka Kouřimská, Česká zemědělská univerzita: Vnímání zjednodušeného
nutričního značení na přední straně obalu potravin konzumenty v ČR
- Alexandra Košťálová, Státní zdravotní ústav: „Máme to na talíři a není nám to
jedno" pilotní projekt rekonstrukce systému školního stravování. Možnosti využití
systému Nutri-Score
- Ľubomíra Fabryová, Slovenská obezitologická asociácia: Zkušenosti s diskusí
na téma nutriční označování potravin na Slovensku
- Jiří Brát, Potravinářská komora ČR: Slabé stránky systému Nutri-Score aneb
hlubší pohled do problematiky
- Petr Tláskal, Společnost pro výživu, FN v Motole: Nutrienty, jejich úloha ve
výživě a nutriční osvěta
- Michal Široký, Anna Malenová, Albert ČR: Využitelnost konceptu Nutri-Score
pro srozumitelnou komunikaci výživových hodnot potravin směrem
k zákazníkům a jako nástroj výrobkových inovací
- Petr Kopáček, Danone: Praktická využitelnost systému – pohled výrobce
potravin na problematiku nutričního označování potravin v kontextu ČR a EU
- Vratislav Janda, Nestlé Česko: Nutri-Score jako nástroj ke zlepšení výživových
hodnot některých sortimentů potravin – proč „ano“ pro metodiku Nutri-Score
přesto, že významný podíl našich výrobků nemá příznivé hodnocení