Drobečková navigace

Úvod > Naše platforma

Naše platforma

Pro Nutri-Score platforma Česká republika

Níže uvedené instituce a odborníci se na základě odborných studií a spotřebitelských průzkumů rozhodli podporovat zavedení zdravotně-výživového značení na přední straně obalů potravin na základě systému Nutri-Score. 

Problematiku jednotného a srozumitelného zdravotně-výživového značení potravin předpokládá řešit přijatá strategie Evropské unie „Z farmy na vidličku“. Evropská komise se zavázala rozhodnout o harmonizovaném označování výživových hodnot potravin do konce roku 2022. Reaguje tak na dohodu evropských ministrů zdravotnictví, kteří apelovali na vlády jednotlivých zemí k podpoře zdraví populace. Podle Nutri-Score se  spotřebitelé budou mít možnost lépe rozhodovat při výběru z řady potravin na základě  principů zdravé životosprávy.

Otázky podpory zdraví obyvatelstva stále přibývají v důsledku nárůstu civilizačních chorob. Jejich řešení je prioritou nejen pro lékaře a zdravotnické instituce, ale i pro výrobce a prodejce potravin. Je to doslova úkol pro celou společnost. Jedním z nejlepších nástrojů na podporu veřejného zdraví, i každého spotřebitele, od dětí až po seniory,  je výchova ke zdravé životosprávě. Součástí široké výchovy jsou i jasné a srozumitelné zdravotně-výživové informace na obalech potravinářských výrobků.

Systém Nutri-Score v současnosti oficiálně podporuje většina členských států EU. Je pravděpodobné, že se toto značení postupně rozšíří v celé EU. Již dnes se používá v Německu, Nizozemsku, Francii, Belgii, Lucembursku, Španělsku, Švýcarsku, Portugalsku a v dalších státech. Některé potraviny takto dobrovolně značené se již postupně objevují také na českém trhu.

Princip systému Nutri-Score také podporují přední mezinárodní instituce v čele se Světovou zdravotnickou organizací. Česká republika má v  evropských diskusích šanci být co nejvíce aktivní a podpořit veřejné zájmy země a zájmy našeho obyvatelstva v oblasti zdraví.

V případě zájmu o další (doplňující) informace neváhejte kontaktovat zástupce Platformy na kontaktech uvedených pod tímto veřejným stanoviskem nebo navštivte webové stránky  www.nutriscorecesko.cz

 

Členové Platformy

logo-obesitas.png Česká obezitologická společnost ČLS JEP Logo STOB Stop obezitě Logo Svaz obchodu a
cestovního ruchu
Nestle logo 2020.png Nestlé Logo Danone Emco.png Emco Logo Dr. Oetker logo_europasta.png Europasta Kopie von ProVeg_Logo_Neu_2404_rgb_padding.png Proveg Rostlinne_mini_mark.png Rostlinně  gastro institut.jpg
Český gastronomický institut
uniconsulting.png
UniConsulting
logo-lekarska fakulta Ostravské univerzity.png
Lékařská fakulta Ostravské univerzity
znacka_dTest_cmyk.jpg
dTest
Beavia - pure food. pure love..png
Beavia
LOGO_BONDUELLE_SIGNATURE_10604.png
Bonduelle

Odborníci podporující Platformu: 

  • doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. -  Ústav hygieny 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy 
  • MUDr. Petr Tláskal, CSc. - předseda Společnosti pro výživu, vedoucí lékař oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice v Motole
  • prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. - vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav
  • prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. - přednosta Centra diabetologie IKEM, předseda České obezitologické společnosti 
  • Mgr. Alexandra Košťálová -  Český gastronomický institut, Státní zdravotní ústav, odbornice na výživu
  • MUDr. Eliška Selinger - Státní zdravotní ústav 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy 
  • prim. MUDr. Petr Sucharda, CSc. - 3. interní klinika  1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, obezitolog
  • prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. -  proděkanka pro mezinárodní vztahy Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity
  • Mgr. Karin Petřeková, Ph.D. - garant oboru nutriční terapie, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
  • Mgr. Marieta Baliková - Vedoucí nutriční terapeutka Fakultní nemocnice v Motole
  • Ing. Bc. Hana Pávková Málková, STOB Stop obezitě, odbornice na výživu  
  • Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. - Ústav veřejného zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity,  nutriční terapeutka  
  • Mgr. Kristýna Čmerdová - Klinika endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, nutriční terapeutka  
  • Mgr. Ing. Simona Šimková - Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, nutriční terapeutka 
  • MVDr. Halina Matějová - Ústav veřejného zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity
  • MUDr. Viera Šedivá  - Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, odbornice na potraviny a udržitelnost
  • Mgr. Veronika Baťová - výživová poradkyně a lektorka ProVeg Česko